Ghid practic de baut bere

practic eu sunt un bautor de bere, nu sunt cunoscator, mai mult degustator consumator, insa am pentru voi cel mai practic si simplu ghid al berii. Daca treceti prin el va veti da seama ca puteti sa beti bere profesional si cu bun simt.

Berea se clasifica in functie de urmatoarele puncte de vedere principale, p’alea secundare nu ne axam:

1. Punctul de vedere cel mai important: berea pisat cald vs. berea rece.

Denumit si punctul de vedere al agentului termic,  cel mai important criteriu,  care nu poate fi apiedestalizat de nici un alt punct de vedere mai putin punctul 8.c., este dupa majoritatea pamantenilor principiul dumnezeu al bautului de bere.

Ce bere ai bah in frigider?- Zxjkmln.-Daca e rece da-ncoa!

2. Punctul de vedere oportunist: berea fara alcool vs. berea cu alcool.

Exista vorba aia: bah eu sunt barbat sau cacat (n-am gasit alta rima)!

 La berea fara alcool includem si berea cu gust de ceva, altceva decat de bere,  cand conduci, e musai sa te opresti dupa a treia bere si sa o dai pe O alcool, in asta consta utilitatea de a te considera fals barbat. la berea fara alcool se mai include si bere cu gust de lamuie, lime, mar verde, pui prajit, papaya si laptisor de matca.

In acest punct de vedere oportunitatea intotdeauna existenta este parerea de rau, bei bere fara alcool si nu te opreste politia doi ani dupa aia, apoi sa nu iei tesla sa-ti dai in cuie?

3. Punctul de vedere pragmatic: bere ieftina vs. bere scumpa

termenul ieftin si bun, se poate gasi la bere.  sa luam de exemplu berea rece din frigider.bun, aseaza-te. e rece? sterge-i sudoarea si lasa stropii de la impactul cu aerul cald de vara sa cada pe papuci, iar cu ce a ramas pe degete racoreste-ti ceafa. desfa-o. ce conteaza cand stii ca vecinul tau a deschis tocmai ce un Vieille Bon-Secours, cand berea ta rece ritmat iti racoreste gatlejul, revarsandu-ti in tine o eruptie de binevointa si de satisfactie.  Dar trebuie sa recunoastem ca nu intotdeauna o bere ieftina rece e buna, berea facuta din cauciucul de la roti s-o bei tu si cu doamna mama dumitale bah producatorul plm.

4. Punctul de vedere hedonist: de placere sau de obligatie.

De placere berea se bea intotdeauna, insa mai sunt cazuri cand din cauze de forta majora esti obligat sa bei: sa amintim canicula, meciuriele de fotbal, micii sfaraind abia scosi de pe gratar cu mustar etc

5. Punctul de vedere cantitativ:

a) o bere doua, raspuns evaziv la intrebarea conditionata de 8c. cand ai fost la bere cu baietii sau cand te opreste nenea politaiul.

b) metru de bere, unitate de masura omologata in SI, rotunjita de obicei la 10-11 beri de 300-400g. E.g. am baut 3 metri de bere.

c) frigider de bere, asemanator pregatirii de iarna, exista pregatirea de meci. E.g. Mircica arunca curcanul ala fript ca tine locul dijaba.

d) beer party, cantitate direct proportionala cu reducerea stocurilor de bere de la Metro si alti retaileri importanti.

e) pestisorul de aur: vreau ca marea sa fie toata de bere rece. Morala: ne vom pisa in barca

6. Punctul de vedere al brandului:

Fie berea cat de rea tot mai buna-n burta mea. Guiness: Good things come to those who wait. Tuborg: It’ a good life! Carlsberg – (Your sister? You didn’t tell me you have a brother…) Pretuirea brandului se identifica in primul rand cand in limbajul obisnuit te referi la o bere ca denumire.E.g. O Skol la toata lumea!

7. Punctul de vedere filosofic: to bei or not to bei

Oamenii se impart in doua categorii cei care beau bere si cei care nu beau bere si atat.

8. Punctul de vedere tert:

a) oamenii din bar. in general prieteni de-ai tai,  care se bucura cand bei cu ei

b) alter ego-ul, care se bucura ca iti face placere sa bei, si bei mai mult ca sa-l multumesti, si care doar cateodata te mai intreaba, bah inca doua si mergem, nu?

c) jumatatea / consoarta / iubita / sotia care din priviri te stoarce, si-ti reproseaza: gata s-a dus sexul pe saptamana asta, daca bei berea aia pana la fund!

9. Punctul de vedere vezicular: ai uitat sa te pisi? stai ca te-nvat eu

Se intampla foarte des, decurgand din punctul 5b si mai sus, sa trebuiasca sa mergi la baie mai des ca

10. Punctul de vedere spatial: unde ma aflu? sau m-au zidit de viu?

Deseori dupa ce bei 5d. se intampla sa nu stii unde te afli, sau pipaind un stalp sa-ti dai seama ca te-au zidit.

11. Punctul de vedere atemporal: inca una si ma duc

Acest punct de vedere este deseori in stransa legatura cu 8c., timpul se opreste in loc, duci halba la buze si incet cu inghitituri constante

12. Punctul de vedere al barmanului: bere diluata sau bere foarte diluata

Berea diluata ne dam seama ca a fost inventata prima data la potop, s-a dat Noe jos din barca a deschis o bere si cum era insetat nu si-a dat seama ca era pe din doua cu apa, barmanul evreu cum era si-a dat seama ca asa isi dubla profiturile. Berea foarte diluata este atunci cand ai ajuns la 5d. si papilele gustative simt doar lichidul, si bartenderul gandindu-se ca deja esti crita si sa nu te imbeti mai tare, previne asta prin injumatatirea berii originale.

13. Punctul de vedere al candorii: bere nefiltrata vs. bere filtrata

Berea nefiltrata nu e buna la sete pe vreme de canicula, insa pe vreme de iarna, mai ales dupa o tura de snowboard e mai bun la laptele de mama.

14. Punctul de vedere politic: berea care te face vesel vs. berea care te face trist

15. Punctul de vedere al doamnei diriginte: o sa ajungi betiv ca tac’tu vs. toti elevii mei sunt doctori, ministri si directori …. numai tu…

16. Punctul de vedere manelist: berea la PET vs. berea la cutie

desi stiu ca veti fi retincenti de aparteismul de care dau dovada, dar vreau sa stiti ca exista si acest punct de vedere.  fiecare recipient are avantajele lui pe care din pacate o bere la sticla nu le are (desi il are pe cel suprem). berea la pet: ai putea lua in fiecare mana cate 4 beri si inca 4 sub fiecare brat? adica 16 beri de 0,5l fara o punga? nu. d’aia poti lua cate doua PET-uri la doi litri in fiecare mana si cate alte doua la subbrat, alt argument nu exista. berea la cutie: avantajul berii la cutie e ca se raceste foarte repede si atat, in rest nu exista avantaje.

17. Punctul de vedere final: bere buna vs. bere proasta

O bere buna trebuie sa fie in primul rand o bere rece(vezi pct 1.), o bere rece trebuie in primul rand sa fie la sticla, o bere la sticla trebuie sa fie in primul rece, acesta este circuitul berii in natura.

O bere proasta este o bere fara studii scolare.

18. Punctul de vedere estetic: mai beau bere sau o fpup si asa.

19. Punctul de vedere al cocktailului:

Bah ce m-am imbatat, cred c-au pus astia ceva in alune

Va dati seama ca berea e printre singurele bauturi care are un vas destinat exclusiv pt ea? Nu? HALBA e doar pt bere, bah!

~ de Ramses3 pe iunie 25, 2010.

14 răspunsuri to “Ghid practic de baut bere”

  1. hahaha
    Punctul de vedere cantitativ, trebuia asa: bere la sticla 0.5, supozitor 0.33 si halba

    Apreciază

  2. dupa parerea mea si a altor savanti tu esti bun numa la golit, arata-mi tu mie unul care a baut bere pe barba ta, ce-ti mai place bautura!
    -acum la tema: vezi ca pe la nu stiu ce puncte ai ramas cu fraza in aer, ce plm, erai beat?

    Apreciază

  3. punctu de vedere a doamnei dirigente rupe. ce m-am ras

    Apreciază

  4. super tare..:)

    Apreciază

  5. Bun….bun de tot. Nu ştiam că te-ai făcut şi filozof.

    Apreciază

  6. nu inca, ca nu am trecut de examene, dar m-au pus sa scriu eseul asta de sus.

    Apreciază

  7. am inteles ca dai bere la deltafest

    Apreciază

  8. dțapoi cum dara, am fost si m-am intors si am mancat acolo de-a peste, ca de peste puta creste

    Apreciază

  9. Am citit articolul tau pe nerasuflate, asa cum se bea berea pe caldura.
    Uite o intamplare cu bere: O data i-am spus barmanului sa imi aduca o bere calda, asa ca, dupa ce s-a uitat la mine ciudat, a bagat berea la cuptorul cu microunde. Se incalzise numai sticla. Am baut berea rece pana la urma, mi-a fost jena sa mai zic ceva.

    Apreciază

  10. Pai tu voiai sa faci un experiment sau erai racita?
    cand eram tanat in studentie am lucrat o vara ca barman acu 5-6 ani la terasele de pe dorobanti ba chiar si la restaurantul la mama de pe episcopiei, si cel care ma invata meserie imi zicea asa: intotdeauna pastreaza niste sicle de pepsi, coca cola sau prigat ( pe atunci erau sticlutele alea de cappy la moda – ca suc natural) caldute, ca vara mai dai de oameni raciti, insa intotdeauna toata berea s-o ai rece 🙂

    Apreciază

  11. Cand am fost in Belgia eram pe antibiotice. In prima zi am luat bere fara alcool. A doua zi, dupa ce am salivat la varietatea de sticle delicioase pe care le savura partenerul nemilos, am intrerupt tratamentul si m-am facut bine 🙂

    Apreciază

  12. super tare in Belgia, am fost la cateva manastiri si ne-au dat bere facute de ei…si mai tin minte berea duvel (de fapt n-am tinut minte, dar m-am uitat pe pozele mai vechi sa vad cum se numeste) foaaaaaaarte buna

    Apreciază

Lasă un comentariu